Lief en leed

lief en leedOmstandigheden veranderen en op een dag lijken financiële problemen je leven over te nemen. Hoe heeft het zover kunnen komen en wie heeft de schuld?

Ik zit aan tafel en al snel blijken de partners via mij met elkaar te praten. De meningen verschillen over hoe het gekomen is en over wat er moet gebeuren. Daar zit je dan als budgetcoach. Een kopje koffie met koetjes en kalfjes zou fijn zijn. Het is moeilijk om het contact tussen partners te houden, terwijl omstandigheden tegen zitten of er tragedies gebeuren. In Duitsland zeggen “was sich liebt das neckt sich”.  Een bijzonder fenomeen om de pijn van een vervelende situatie op dierbaren ‘af te reageren’ en niet in elkaars armen te kruipen.

De koffie is lekker en je denkt geld maakt niet gelukkig, maar het omgekeerde is wel waar; financiële problemen kunnen pijn veroorzaken. Ik praat met de partners, ook afzonderlijk en probeer voor beiden een positief perspectief te vinden. Als de feiten wat meer rust gaan geven, kan er ruimte ontstaan voor positiviteit. De schuldvraag kan nog wel een tijd blijven smeulen. De partners ‘kijken’ elkaar verwijtend aan. Gezamenlijke verkeerde patronen zijn echter vaak de oorzaak van de financiële problemen. Doorbreek die maar eens! Zo’n patroon voelt vaak vertrouwd en houd je samen in de greep. Je kunt wel naar elkaar kijken, maar kijk liever samen naar het probleem.

De koffie is op en “of ik nog een kopje wil?” Laat ik het eens niet zo zwart zien en een scheutje melk nemen. Als ik ze zo zie dan zouden ze aan een tweede liefde kunnen denken. Hun relatie opnieuw geformeerd is second love op z’n best; nl met je eigen partner. Een nieuw hoofdstuk lief en leed.

Er wordt voorzichtig gelachen. Aan de slag!

Gerda Eefting

gerda eefting