Toeslagen en heffingskortingen

toeslagen en heffingskortingen

Weet waar je recht op hebt!

Dit jaar kwam ik bij het opstellen van een budgetplan toch nog weer klanten tegen die geen gebruik maken van subsidies en andere regelingen waar zij recht op hebben. In beide gevallen worstelde men niet alleen met rondkomen maar er ontstonden ook achterstanden. Niet extreem groot, maar voor klanten genoeg om van wakker te liggen, de problemen lijken onoplosbaar. 

Tweemaal werd ik geconfronteerd met de situatie dat inwonende kinderen ouder dan 18 jaar, wel een zorgverzekering afsloten, maar geen zorgtoeslag hadden aangevraagd. Ondanks de schriftelijke voorlichting van de belastingdienst, gericht aan de bijna 18 jarige, bereikt dat dus niet iedere jongere of de ouders. Zelfs als jongeren weten dat vrienden in soortgelijke situaties het allemaal wel ontvangen, wordt er geen actie genomen.

In een andere situatie ging het over een alleenwonende ouder met kind(eren) in een huurwoning. Deze ouder ontvangt geen alleenstaande ouderkorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dat is begrijpelijk, want hiervoor moet het biljet inkomstenbelasting worden ingevuld. Als eigenaar van een koopwoning zijn we bijna allemaal op de hoogte van het rentevoordeel en hoe we dat kunnen verkrijgen. De aangifte regelt dan automatisch bij juiste beantwoording de rechthebbende heffingskortingen. Een huurder heeft soms geen reden voor aangifte. Gelukkig zorgen medewerkers van uitkerende instanties en hulpverleners wel vaak voor deze informatie.

Zorg dat je weet waar je recht op hebt, want in financieel lastige situatie helpen alle beetjes. Als u nu denkt dat u misschien niet van alle rechten gebruikmaakt, heb ik een tip. Ondanks dat u geen aangifte doet, lees een keer de informatie over toeslagen en heffingskortingen op: toeslagen en heffingskortingen. Kijk of er situaties zijn die voor u gelden. Tot 5 jaar terug kunt u gebruik maken van dit recht! Als er vragen zijn kunt u altijd terecht bij hulpverlenende organisaties, de belastingdienst of een budgetcoach. Het loont!

Gerda Eefting.

gerda eefting