Lening verstrekken

hand met geld

Voorschotje.nl. Spannend! Hoeveel kan ik krijgen? Tegen welke rente interesseert me niet. Aflosperiode ook niet. Hoe snel? Wauw: binnen 10 minuten en uit voorraad leverbaar. Dat is precies de oplossing voor mij, denk ik …

Wie krap bij kas zit, vraagt ook wel de werkgever een handje te helpen, een voorschot te verlenen. De werknemer heeft een overtuigend verhaal, dat ook wel klopt. Op dat moment is dat voor hem de enige oplossing. Wat is dan wijsheid?  Het NIBUD geeft aan, er zijn voordelen en nadelen. De voordelen zijn er alleen wanneer er sprake is van kleine schulden. Het probleem is er volledig mee op te lossen en daarna geen stress of verzuim.

Ernstiger financiële problemen

Deze categorie vraagt  een andere aanpak. Een voorschot verstrekken kan nog steeds. Een werkgever wordt dan echter ook schuldeiser en loopt risico. Met de inzet van een budgetcoach kan de werkgever op basis van een goed advies een voorschot verstrekken. En de werknemer krijgt handvatten aangereikt voor een gestructureerde aanpak.

Mijn ervaring is dat een klant met financiële problemen hierdoor enorm geholpen kan zijn. Niet alleen financieel. De stress van het hebben van financiële problemen is soms enorm groot. Het vertoonde gedrag uit zich naast slaapproblemen ook in: geen post openen, bang zijn voor auto’s die stoppen, deurbel uitzetten, voordeur niet openen, gordijnen gesloten houden,  zelfs het eigen huis mijden … etc. Een bijdrage leveren aan deze stressvermindering is belangrijk. Dat kunnen  familie, vrienden of werkgever doen.

Mijn ervaring is dat veel werkgevers goed omgaan met het lening verstrekken en oog hebben voor de structurele oplossing.

Gerda Eefting.

gerda eefting