Vakantie

Ben u aan vakantie toe en ziet u werk als noodzakelijke vulling van de periode tussen de vakanties, dan moet u toch even verder lezen.

Vakantie bestaat bij de gratie dat u gebonden bent door werk of andere werkzaamheden of door te weinig middelen. Ja, u leest het goed. De ‘vrije’ tijd is in strijd met de ‘gebonden’ tijd. De inzet is uw vakantiegevoel.

Gaat het vakantiegevoel over verre reizen, dure hotels, populaire bestemmingen?
Dat lijkt soms wel, maar ik heb het idee dat dat om uiterlijkheden gaat. Vakantie zou, als tegenhanger voor de gebonden tijd, moeten gaan over gedachten verzetten, het opdoen van inspiratie en tot rust komen. Zonder die ervaring kunnen wij uiteindelijk niet functioneren.
Het is alsof een top-voetballer het hele jaar door wedstrijden speelt.

Mijn favoriete vakantie is het actief niets doen en dan kom je tot gedachten zoals hierboven. Heerlijk mijmeren tijdens het fietsen, wandelen of op het strand liggen. Zoals u begrijpt ben ik net met vakantie geweest. Na veel uitzoekwerk, zijn wij uiteindelijk met de caravan … in Nederland gebleven.

Ga voor je innerlijke vakantiegevoel en maak de verschillen tussen vrije en gebonden tijd wat kleiner, zodat vakantie niets anders is dan een mooi accent in de tijd.

Gerda Eefting.