Langzaam aan

Slow TVU kent het wel. Je krijgt op een goede dag een slimme telefoon. Na veel installatie gedoe denk je dat dat slimme waarschijnlijk over jou gaat. Dat stemt me al weer wat geruster. Wat een verandering. In een keer check je niet ’s avond je mail maar krijg je een bliep, bloep of blurp als er een nieuw bericht is. Prettig, maar ik heb ontdekt dat ik direct ga reageren als dat gebeurt. Een Facebook post, een LinkedIn verzoek, een Whatapps-je van de wintersport vrienden. Humor… en je moet wel direct reageren, wil je nog een keer mee. Allemaal verschillende bliepjes en blurpjes die zorgen dat de mensen in je omgeving direct naar hun eigen phone grijpen. Dat ongrijpbare en onrustige gedrag om continue te checken of je social network nog exists, betekent dat we in de echte wereld steeds meer offline raken.

Echter niet getreurd. Er is in de nieuwe wereld iets dat ons weer terug brengt naar de echte wereld; Slow TV! Een programma dat niet gaat over snelle ronden, rappe quizzen, vlotte actie en fast food maar over trage eenvoudige beelden zoals ze in het echt ook vaak zijn. Gisteren zond de Noorse TV het wereldrecord breien uit. Een geweldig idee om zo weer tot de realiteit te komen. Gewoon wachten, stilzitten en rustig genieten, wie kan dat nog.

Ik heb wel een paar ideeën voor Slow Living. Wat dacht u van slechts één kassa open in een drukke supermarkt of maar één zender op TV of  niet voordringen bij de bakker of iemand laten uitpraten of alleen maar luisteren! Gelukkig hebben Nederlanders Slow Living nog wel in hun genen. Als er een 10 km schaatsen of Elfstedentocht is, kijken we die helemaal uit; heerlijke TV-momenten. Af en toe een live verslag van een politiek debat; slow motion optima forma. Helaas zijn dat steeds schaarser wordende momenten.

Het lijkt wel of de maximum snelheid steeds hoger wordt. Of we daardoor sneller vooruit gaan, is maar de vraag?

Als je dit stukje hebt gelezen, neem dan een moment de tijd en doe even niets.

Be smart and slow down!

Gerda Eefting.

gerda eefting